Ana içeriğe atla

bitcoin nedir, nasıl alınır, nasıl üretilir, bitcoin madenciliği nasıl yapılır?



bitcoinle ilgili  temel soruları ve cevaplarını basit bir şekilde yazmaya çalıştım.


-bitcoin nedir?
-bitcoin wallet(bitcoin cüzdan) nedir, bitcoin nasıl alırım?
-bitcoin madenciliği nasıl yapılır, bitcoin nasıl kazanılır, bitcoin nasıl kazılır?
-bitcoin mining(bitcoin madenciliği) nedir?
-cloud mining(bulut madencilik) nedir?
-peki cloud mining(bitcoin madenciliği) ile senelik ne kadar coin üretilir?
-bitcoinde sınır var diyorlar ama doğru mu?


-bitcoin nedir?

elektronik para birimidir. bilgisayar kodlarına ve algoritmalara dayanır. ancak gerçek paraya da şu özellikleriyle benzer.
1)bu elektronik paraları kabul eden kurumlar/kişiler vardır.
2)sanal veya fiziki bir hizmet alışverişinde kullanılabilir.
3)diğer para birimlerine çevrilebilir.(usd, euro, pound, tl gibi)


-bitcoin wallet(bitcoin cüzdan) nedir, bitcoin nasıl alırım?

-bitcoin kullanıcıları paralarını sanal bir bitcoin cüzdan uygulaması içinde tutmaktadırlar. ınternet üzerinde bütün kullanıcılar transactionları(işlem kayıtlarını) görebilirler. ancak sizin kimliğiniz gizli tutulur. bitcoin cüzdan adresinin size ait olduğu ve içindeki para miktarının size ait olduğu bilgisi gizlidir. bütün işlemler şifreli protokoller aracılığıyla gönderimler(normal paradaki havale veya eft gibi düşünün) yapılarak kimliğiniz gizli tutulur.
bitcoin cüzdanlar çeşitli platformlardadır. windows, apple ios, linux, web sitelerinde, mobil uygulamalarda çalışanlar olduğu gibi bazıları birden fazla platformu destekler. email adresine doğrulama, usb belleğe yedekleme gibi ek önlemleri sunabilir.

global olarak hizmet veren bütün bitcoin cüzdanlarla ilgili yorumları bittrust sitesinde ve  crytotocompare sitesinde inceleyebilirsiniz. crytocomparede filtreler uygulayarak daha detaylı görebiliyorsunuz.

kendi kullandıklarımdan örnekler veriyorum. bu bitcoin walletları(bitcoin cüzdanları) alım yapma veya cloud mining yaptığınız coinleri taşımak için kullanabilirsiniz.

en fazla kullanılanlardan biri blockchain bitcoin cüzdan. borsalardan alım yapıp bitcoin cüzdanınıza aktarabilirsiniz.

coinbase bitcoin cüzdan ile birden fazla çeşit coin(`eth`, `bitcoin`, `litecoin`) tutabilirsiniz. yatırım almış, kurumsal bir sistemdir. coinbase sitesine buradan üye olabilirsiniz. bu linkle 100$ alım yaptğınızda 10$'lık bitcoin veriyor. gelen formda isim, soyisim, şifre, email bilgilerini girmeniz ve signup tıklamanız yeterli. coinbase maalesef türkiyeden alımları kapatmış durumda. yurtdışında ikamet ediyorsanız ya da vpn ile alım yapabilirsiniz.

bitcoin alabileceğiniz diğer yerler için lütfen  buradan daha sonraki yazıma bakınız.


- bitcoin madenciliği nasıl yapılır, bitcoin nasıl kazanılır, bitcoin nasıl kazılır?

-bitcoin mining(bitcoin madenciliği) nedir?

-`bitcoin mining` bitcoin madenciliği denilen işlemdir. görece uzmanlık gerektirir, zor bir süreçtir. bitcoini kendi donanımlarınızı(cpu dediğimiz işlemci) ve açık kaynak kodlu yazılımlarınızı kullanarak üretebilirsiniz.


-cloud mining(bulut madencilik) nedir?

-`cloud mining`(bulut madencilik) yani bitcoin madenciliğini sizin için yapan firmalar vardır. bu firmaların işlemcisini, donanımını kiraliyorsunuz gibi düşünebilirsiniz. çok sayıda mining sitesi var ama bunları birçoğu dolandırıcı(scam) olabilir.

cloud mining(bulut madencilik) hizmetleri satan firmaları ve kontrat özelliklerini(fiyat, hız, coin tipleri, geri dönüş zamanı) bu sitede karşılaştılaştırabilirsiniz.

hashflare ile bitcoin, etherium, zcash gibi paralar için bulut madencilik yapabilirsiniz. üretmek istediğiniz coine ve hıza göre paket satın alabiliyorsunuz.

hali hazırda ben hashflare'de bitcoin madenciliği yapıyorum. bitcoin için 1000 gh/s yani 1 th/s altında yatırım yapmamanızı öneririm.
hashflare özelinde türkçe. email, şifre, ülke bilgilerinizi girerek hemen üye olabilirsiniz.


Genesis mining sitesinde ise hash gücünü alıp daha sonra hangisiyle bulut madencilik yapacağınıza karar veriyorsunuz. bitcoin, ethereum, zcash, litecoin, dash, monero madenciliği yapabilirsiniz. satın alma ekranında promosyon kodu abebs7 girerseniz %3 indirim verecektir. monero dışındakilerde şu an stok olmadığı belirtiliyordu.

cloud mining için bitcoin cüzdan daha sonraki bir işlemdir. bulut madencilik yaptığınız paraları(atıyorum 2-3 ay sonra) çekeceğiniz yer, yukarıdaki gibi coinbase, blockchain gibi bitcoin cüzdan servisleridir.


-peki bulut madencilik ile senelik ne kadar bitcoin madenciliği yapılır?

bitcoin mining calculator internette aratarak çeşitli hesap makineleri kullanarak hızınızı görebilirsiniz. ancak bitcoin mine edildikçe mine edilme hızı düşüyor. bitcoin mining matematiksel olarak exponensiyel azalıyor. yani çok azalıyor diyebiliriz. bu yüzden aslında aynı işlemciyle üretebileceğiniz coin miktarı da git gide azalıyor. internetteki en başarılı hesap makinesi bence budur. diğerleri azalmayı dikkate almayabiliyor. 4 kutucuk var zaten. örnek olarak hash rate 1000 ghz ve price 15000 dolar yazarak masraflar hariç geliri görebilirsiniz.


-bitcoinde sınır var diyorlar ama doğru mu?

şu anki hesaplamalara göre 2140 da 21 milyon olacak diye tahmin ediliyor. kısıtlı sayıda olması da yatırımcıları için avantaj olduğu belirtiliyor.
yatırım tavsiyesi değildir.

bitcoin güvenirliliği, güvenlik konularını bir sonraki yazımda anlattım.

saygılar

Yorumlar

Yorum Gönder